Blog
Kategori/ Emlak / Devremülk nasıl kullanılır?

Mesken olarak kullanılmaya elverişli bağımsız bölümün ortak maliklerinden her birinin bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde müşterek mülkiyet payına bağlı olarak istifade edilmesine devremülk hakkı deniyor. Peki devremülk nasıl kullanılır?...

Devremülk nasıl kullanılır?

Devremülk hakkı, mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden herbiri lehine bu yapı veya bağımsız bölümünden yılın belli dönemlerinde müşterek mülkiyet payına bağlı olarak istifade edilmek üzere tesis edilen bir irtifak hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Bu tariften de anlaşılacağı üzere, devremülk hakkı ancak müşterek mülkiyete konu olmuş mesken nitelikli taşınmaz mallar üzerine irtifak hakkı tesisi suretiyle kurulabilir. Peki devremülk nasıl kullanılır?

Devremülk nasıl kullanılır?

 

a) Tesisi: Üzerinde devremülk hakkı kurulacak yapı veya bağımsız bölümlerin ortak malikler arasında dönem süresi devir ve teslimi ile istifade şekil ve usulleri, yöneticilerin seçimi ile hak ve sorumlulukları, büyük onarım için ayrılacak dönem, bakım masrafları gibi hususları içeren ve bütün hak sahiplerince imzalanmış devremülk sözleşmesinin ibraz edilmesi ve istemde bulunulması üzerine, tapu sicil müdürlüklerince düzenlenecek resmi senetle tesis ediliyor. 

 

b) Şartlar: 

1) Devremülk hakkı mesken olarak kullanılmaya elverişli müstakil bir yapı veya Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat irtifakı tesis edilmiş veya mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmiş mesken nitelikli bağımsız bölümler üzerine tesis edilebilir. Örneğin villa, tek daireli bir ev gibi. Mesken olarak müstakil kullanılmaya elverişli yapı, birden çok mesken nitelikli bağımsız bölümü ihtiva ediyor veya aynı parsel içinde birden fazla mesken nitelikli bağımsız bölüm mevcutsa, bu meskenlerde devremülk hakkı tesis edilebilmesi için yapının mülkiyetinin kat mülkiyetine çevrilmesi veya kat irtifakı tesisi zorunludur. 

2) Devremülk hakkının tesis edilebilmesi için bu hakkın bağlı olduğu mülkiyet payının ve devre sayıları ile süreleri aksi kararlaştırılmamış ise eşit şekilde belirlenerek sözleşmede gösterilmesi gerekir. Mülkiyet payıyla, devrelerin sayı ve süreleri farklı olarak hakkın tesisinin talep edilmesi halinde bu hususun sözleşmede kararlaştırılmış olması zorunludur. Devrelerin sayı ve süreleri mutlaka resmi senette de belirtilmesi gerekmektedir. Devre süreleri 60, 40, 15 gün şeklinde gibi değişik olarakta belirlenebilir. Bu durumda büyük onarım için ayrılacak süre dahil, devre toplamlarının bir yılı aşmaması ve devre gün sayısının 15 günden daha az süreli olmaması gerekir.

 


 


Kategori: Emlak

Yazar:

Tarih: 24.02.2020 16:00:33

Yorumlar

Yorumlar

Yorum yapabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor, üye değilseniz Kayıt olun.